Living on the edge @Moscow
Blijf op de hoogte en volg Jens
21 Januari 2014 | Rusland, Moskou
De laatste dagen had ik geen moment aan het einde van mijn mooiste semester uit mijn leven gedacht, maar toch was het dan zover. Ik geef nog even een update voordat mijn leven was begonnen.
's Ochtends 21 januari begon het pas echt in Moskou! Ik wilde een freetour doen, maar door wat omstandigheden kwam ik te laat aan. De eerste fout die ik maakte in Moskou: de weg vragen aan agenten, door locals wordt het afgeraden want vaak helpen ze je niet, je loopt het risico dat ze je paspoort vragen en je het moet terug kopen en veelal weet iemand uit Moskou de weg überhaupt niet. Alleen heb ik vervolgens de St. Basil Cathedral bezocht die er van buiten prachtig uit ziet. Om op te eten zou mijn host zeggen, de mooie ui vormigge daken zijn erg kleurrijk met een mooi patroon.
De volgende halte was het Lenin Mausoleum. Hier ligt Lenin opgeborgen als een 'mummie' en je kan hem echt zien liggen. Een prachtige attractie met veel Russische poespas. Eerst moest ik mijn tas en telefoon inleveren en vervolgens stond er elke 3 meter een 'security' in de tombe. Toen ik in mijn eentje alleen voor Lenin stond en de camera's en ruimte wel heel grondig begon te bestuderen kwamen er 2 gasten naar me toe om me te verzoeken zo snel mogelijk het gebouw te verlaten, ik zocht vervolgens nog even het randje op en vertrok met een big smile op mijn bakkes.
Volgende halte: Kremlin, hier weer wat van de mensen uit Moskou/Rusland geleerd. Ik moest mijn tas en camera inleveren en vervolgens liepen alle Russen gewoon met hun tasje en camera in het Kremlin. Het Kremlin was voornamelijk mooi om te zien van buiten en binnen in wat kerken en andere gebouwen. Verder heb ik de historie van Rusland tot in de puntjes bestudeerd in 'The Armoury' en maar na 4 uurtjes was ik er wel klaar mee.
Next stop was 'The Church of Peter? The Savior', in deze kerk speelde Pussy Riot een lied over Putin wat niet zo gewaardeerd werd en ze belanden vervolgens in de gevangenis zonder dat dit door de wet te verklaren was.
Na deze imposante kerk vervolgde ik de route naar een park met veel beelden van beroemdheden en random dingen die uit andere steden naar Moskou zijn gebracht. Mooi om de verheerlijking van het communisme/socialisme te zien in deze beelden. Voor mij als kapitalist wordt niet heel vrolijk van een werkende man met geweren.
'S avonds werd de dag afgesloten met een hapje en drankje met Polina en een Oostenrijkse vriendin.
Dag 3 22 januari
Mijn target vandaag was om alle 7 zusters (gebouwen) van Lenin te zien. De eerste 2 deed ik alleen, maar daarna had ik afgesproken met Emina uit Zwitserland die in Moskou studeert. Ze heeft me vanuit haar oogpunt Rusland uitlegt ( ze heeft ook in St. Petersburg gestudeerd ) en wat local eten laten proeven. Vervolgens zijn we samen heel de dag door Moskou gelopen om alle 7 de 'zusters' op de foto te zetten. De laatste was het universiteitsgebouw waar ze woont. Dit is de grootste van de 7 en tevens het meest indrukwekkende gebouw wat ik ooit heb gezien. Het is onbeschrijfelijk als je ervoor staat wat je ziet, een gigantisch ,communistische strak gebouw met alle symbolen van het rode tijdperk. Het duurt 15 min om van de ingang naar Emina's kamer te lopen, maar helaas mocht ik het gebouw niet in omdat ik geen familie was en niet dezelfde nationaliteit heb:S. Lekker logisch, hallo Rusland!: in de rest (groot deel) van de wereld mag je gewoon reizen en maakt het niet uit welke nationaliteit je hebt en hebben mensen ook vrienden uit andere landen.
'S avonds zijn we naar the Art Area gegaan om wat te eten en drinken. Marina die we in Listvyanka hadden ontmoet kwam hier ook nog langs en dat was het weer voor die dag.
Dag 4, 23 januari, stond in het teken van mijn reis naar St. Petersburg. Deze keer reisde ik met de 'high-speed train' en dat werd dus een saaie reis. Vooral zakenmannen en zeer mooie dames reizen met deze trein en hebben niet zo'n zin om te converseren en zitten op een ander 'level' op dat moment.
In St. Petersburg wist ik nog niet waar ik zou slapen, want ik hoopte iemand tegen te komen om te tukken maar dat was niet gebeurt en ik had couchsurfing niet gebruikt deze keer. Binnen 30 min had ik een cafe gevonden met internet en mijn hostel geboekt.